maanantai 3. joulukuuta 2012

Ohjeita Sedergrenin sukusivustojen käyttäjille
1. ALOITTELIJALLE (yksityinen sukublogi)

Bloggerin toinen eli "Sukuseura Sedergrenin yksityinen sivusto"
sedergrensuku.blogspot.fi
toimii joulukuusta 2012 alkaen keskustelufoorumina sekä sukutietojen jakelupaikkana. Näkyvyys sallitaan vain suvun piiriin kuuluville, jonka rajoituksen takana on henkilötietolaki.

Käyttäjällä tulee olla Google-tunnus (=gmail). Lisäksi käyttäjän tulee hyväksyä sähköpostiin tullut kutsu liittyä ko. blogin lukijaksi/kirjoittajaksi. Kutsut on jo kerran lähetetty kaikille sukuun kuuluville, joiden sähköpostiosoitteet ovat olleet tiedossa. Kutsuviestin otsikossa lukee: ”Sinut on kutsuttu osallistumaan blogiin Sukuseura Sedergrenin yksityinen sivusto”.

Jos kutsua ei saapunut, mutta kaipaat sitä, niin ota rohkeasti yhteyttä, esim. sukuseura.sedergren (at) gmail.com. Kannattaa tarkistaa myös roskapostit, onko kutsu lipsahtanut sinne.

Oletetaan nyt, että on päästy niin pitkälle, että kaksi ensimmäistä ehtoa (google tunnus ja kutsu blogiin - hyväksytty) ovat kunnossa. Sukusivuston selaaminen voi alkaa. Kannattaa perehtyä kaikessa rauhassa, mitä löytyy, mistä ja miten. Toimintaa oppii helposti kokeilemalla. Useimmat ovat jo käyneet jollakin sivulla Bloggerissa, ehkä tietämättään, tai periaatteet ovat muuten tuttuja.

2. ALKUUN PÄÄSSEELLE

Alkuun päästyä pian huomaa, että kuva-albumeista saa enemmän irti, kun hyödyntää Picasaa, jossa albumit oikeasti ovat. Käyttöoikeuksien hallinta tapahtuu sujuvasti Google+:n ja sähköpostiosoitteilla muodostuvien ”piirien” avulla. Myös Google+ lähettää automaattisesti oman kutsun, kuten myös Blogger teki jo aikaisemmin. Samaan tapaan kutsu tulee hyväksyä, jotta G+-palvelua pääsee hyödyntämään. Piirejä ei tarvitse sentään itse säätää tähän tarkoitukseen, vaan sen tekee blogin järjestelmänvalvoja.

3. LISÄÄ ULOTTUVUUKSIA HAKEVALLE

GOOGLE+
G+ näyttäisi olevan eräänlainen yhdistävä "liima" hyvin useille eri palveluille. Blogger-kutsuun vastaaminen ilmeisesti johtaa automaattisesti tähän Google+:aan ja jo silloin
muodostuu käyttäjälle profiilin alkuasetus. Uutena piirteenä tämä G+ aluksi tuntuu sekavalta, mutta itsessään sillä ei ole juurikaan sisältöä, tavanomaista viestintää vain. Sisältöä tehdään, kuten ennenkin, kirjoittamalla blogiin, sähköpostiin jne. Muodostuu siis vain profiili, joka yhdistää palvelut ja helpottaa niissä erityisesti käyttöoikeuksien hallintaa eli kenelle haluaa antaa katselu/lukuoikeuksia ja mihin.

PROFIILIIN (= käyttäjän omat tiedot) kannattaa kirjoittaa ainakin nimensä ja muitakin tietojaan, lisäksi profiilikuvansakin voi laittaa halutessaan G+:lle. Valitettavasti useat ovat tämän vaiheen ohittaneet. Jos tämän vaiheen ohittaa, niin blogin Osallistujat/Kirjoittajat/Lukjat -luetteloon näyttäisi tulevan nimeksi "Unknown" =tuntematon. Olisi ystävällistä, että lukijoitten nimet tulisivat näkyville, joten nöyrä päivityspyyntö kaikille, kiitos! G+-sivuilla asetuksiin pääsee klikkaamalla vasemman reunan pystysarakkeessa Profiili kuvaketta. Seuraavaksi klikataan Muokkaa Profiilia, muokkausten jälkeen Muokkaus valmis-kohtaa
.
BLOGGERIIN PÄÄSY voi olla hetken hukassa, mikäli on joutunut G+:n kanssa hämmennyksen valtaan. Pääsy, sisäänkirjautuminen on mahdollista tehdä useilla tavoilla, tässä niistä 3 tapaa:

1. Suoraviivaisin tapa on kirjoittaa uudelleen avatun selainohjelman (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome tms) Internet-osoitekenttään sedergrensuku.blogspot.com ja painaa enteriä. Sitten vaan kirjautuminen.

2. Toinen tapa on kirjautua ensin Gmailiin omilla tunnuksillaan ja avata uusi ikkuna parilla klikkauksella (Huom LISÄÄ tarkoittaa enemmän valintoja, ei lisäystä): Lisää - Blogger, jotka löytyvät useilla Google-sivuilla ylälaidan lähellä olevasta mustapohjaisesta vaakapalkista, viimeisenä oikealla (=palkki, joka alkaa omalla nimellä). Tällä tavalla pääsee Bloggerin "Lukuluettelo"-sivulle, jossa voi olla muitakin blogeja, joita itsekukin seuraa.
Lukemaan pääsee klikkaamalla "Sukuseura Sedergrenin yksityinen sivusto" tekstin oikealla puolella "Näytä Blogi". Tämän tavan etuna on se, että ei tarvitse erikseen kirjautua Bloggeriin, vaan kirjautuminen menee automaattisesti, kun gmail-posti on jo auki. Tämä tapa on paljon helpompi käytännössä, kuin saa ensivaikutelman tekstin lukemalla.

3. Google+ Etusivulle ilmestyy aikajärjestyksessä "mainos" uudesta blogikirjoituksesta sukublogissa tai jos on muutakin uutta "piireissä". Klikaamalla ko. ”mainosta”, blogiteksti aukeaa luettevaksi. Kuinka sitten Etusivulle pääsee? Jos esim. Matti-niminen klikkaisi mustapohjaisen palkin +Matti -kohtaaa, se johtaisi hänellä Etusivu G+:aan.

VALOKUVAT. Sitä mukaa, kun Bloggerille ilmestyy uusia lukijoita, siirryn kutsumaan heitä Picasa-kuvien katseluun (Kuva - Albumit). Se tapahtuu G+:lla siten, että liitän sähköpostiosoitteen piiriini nimeltään "Sedergren-suku". Tästä tulee automaattisesti sähköpostilla ilmoitus, että teidät on kutsuttu katsomaan pariakolmeakymmentä kuva-albumiani (albumit ovat pääosin Multiply perua).
Sanonpa oman mielipiteeni valokuva-albumien katselusta uudessa uljaassa Google+:ssa. En oikein pitänyt, vaan vanha PICASA-katselu on parempi. Täytyy vaan edelleen toivoa, ettei Google hävitä vanhaa tapaa vielä pitkään aikaan. Vanhan tavan mukaan Picasa-katseluun pääsee osoitteella picasaweb.google.com/pmuona. Avautuvan sivun yläreunaa lähellä keskellä lukee "Palaa Picasa-verkkoalbumeihin klikkaamalla tätä." (jos ei tule,vie hiiri mustan palkin päälle). Klikkaa sanaa "tätä" ja vanha kunnon Picasa on siinä, kunhan olet kirjautunut sisään.

Toivottavasti mahdollisimman monella on intoa kokeilla Blogiin pääsyä ja jatkaa kokeiluja pikkuhiljaa eteenpäin. Siinä välillä voi vaikka käydä kurkkimassa tätäkin ohjetta, vaikka Googlella on tietysti omat ohjeet kaikkeen. Niitähän riittää… helposti siinä vierähtää enemmänkin aikaa. Tässä olisi tiivis pieni ohjepaketti vaihtoehtona.

Pentti

2 kommenttia:

  1. Marraskuussa 2012 lähettämäni avoimet kutsut ovat mitätöity, menneet lopullisesti roskikseen. Blogger-järjestelmän automaattinen siivous lienee tehnyt tuon tempun. Ken vielä tahtoo mukaan "Sukuseura Sedergrenin yksityinen sivustoon", pyytäköön uuden kutsunn lähetystä allekirjoittaneelta. Noin puolet kutsutuista ehti ottamaan vastaan tarjouksen, toinen puoli ilmeisesti ei. Tarkkalleen ei kuitenkaan voi sanoa, sillä osa kutsutuista käyttäjistä on halunnut jäädä "anonyymiksi" ja heistä ei pysty sanomaan, moniko niin teki. Nyt joulukuun puolivälissä 2012 kaikki jäljellä olleet eli avoimet kutsut näyttivät hävinneen bittiavaruuteen. Liian vanhaan kutsuun ei kannata vastata, sillä se ilmoittaa, että "ei ole oikeutta". Pyyntö vaan sähköpostiin pmuona/gmail tai p. 050-5224916!

    VastaaPoista
  2. Huomautan eräästä asiasta Google-palveluissa, joka on muuttunut vuoden 2013 aikana. Tämä ei enää päde täysin, vaan muuttuneena (lainaus viestistä):
    2. Toinen tapa on kirjautua ensin Gmailiin omilla tunnuksillaan ja avata uusi ikkuna parilla klikkauksella (Huom LISÄÄ tarkoittaa enemmän valintoja, ei lisäystä): Lisää - Blogger, jotka useilla Google-sivuilla ylälaidan lähellä olevasta MUSTAPOHJAISESTA VAAKAPALKISTA, ...
    Vaakapalkkihan on poistunut käytöstä ja tilalle on tullut pieni ruudukko, ikäänkuin ruutuikkuna 3x3. Se sijaitsee lähellä oikeaa ylänurkkaa. Siitä klikkaamalla aukeaa osa Google-valikosta (kuvakkeina) ja alinna lukee LISÄÄ. Sitä klikkaamalla tulee myös Bloggerin kuvake näkyville, jolla on pääsymahdollisuus sukusivustoihin.

    VastaaPoista